sobota, 11. junij 2011

Zakaj se izplača pred nakupom vhodnih vrat dobro premisliti?

Razvoj gradbenih in izolacijskih materialov je sledil potrebam sodobne gradnje, kjer so postavljene visoke zahteve po toplotni in zvočni izolativnosti. Tudi obstoječe hiše skrbni lastniki obnavljajo in dodatno izolirajo.
Prerez pasivna vrata 100 cm
Temu je sledil turi razvoj stavbnega pohištva. Razvita so izredno izolativna okna z večslojno zasteklitvijo. Ogromni koraki pa so bili storjeni tudi pri razvoju vhodnih vrat. Kar jih bistveno razlikuje od oken je dejstvo, da so okna večinoma zaprta, nekatera okna odpremo enkrat ali dvakrat na dan, če morda želimo prezračiti. Vhodna vrata so pogosto vgrajena v debelo, dodobra izolirano steno. Ko so zaprta, pričakujemo, da bodo imela čim boljše izolacijske lastnosti pri ekstremnih klimatskih razlikah med zunanjostjo in notranjostjo, ko lahko temperaturne razlike znašajo tudi 50 stopinj. Za dobro izolatvnost predlagamo pasivna ali nizkoenergijska vhodna vrata. Vhodna vrata se pri štiričlanski družini odprejo in zaprejo najmanj 20-krat na dan. Ko imamo roke polne, si pri zapiranju ali odpiranju pogosto pomagamo kar z nogo. Ko skozi vrata nesemo, na primer, smuči ali nahrbtnik se kaj hidro zgori, da hitro vanje udarimo in si pri tem želimo, da se ne bodo poškodovala. Če pa že pride do poškodb, pričakujemo, da jih bo možno enostavno in kakovostno popraviti. Pri tem od vrat vedno pogosteje pričakujemo, da nas bodo zaščitila pred vlomilci. 
Eden od najpomembnejših dejavnikov je gotovo izgled: na zunanji strani se morajo lepo skladati z obliko in barvo fasade, na notranji strani pa naj bi se skladala s pohištvom ali podom. Na otip in pogled si želimo, da bi bila topla, naravna.
Prerez alu-les vrata
Vsem tem zahtevam je sledil tudi razvoj vhodnih vrat. Ne glede na proizvajalca so najbolj kakovostna vhodna vrata alu-les izdelana v kombinaciji vremensko obstojnega aluminija na zunanji strani in posebne debele izolacijske sendvič plošče iz visoko predelanega lesa, ki je ohranil samo še svoje najboljše lastnosti: toplotno in zvočno izolativnost, lep izgled, topel otip in možnosti izbire med različnimi drevesnimi vrstami na notranji strani.
Kjer vrata niso izpostavljena ekstremnim vremenskim pogojem ni nujno, da je na zunanji strani ALU zaščita. Sodobne barve na zunanji in notranji strani so izjemno vzdržljive in omogočajo zelo enostavno vzdrževanje. Zastarela konstrukcija masivnih lesenih vrat in mučno odstranjevanje barve sta preteklost.
Zato se izplača pred nakupom vhodnih vrat dobro premisliti in pretehtati vse ključne dejavnike, ki so povezani z vašo konkretno situacijo.

1 komentar: